Pages

QUOTES For Y'all

Don't ask what the world needs, ask what makes you come alive because what the world needs is people who have come alive
~Howald Thurman, writer~

Backpack Korea Autumn 2012 -Day 2 Haru-haru series part 1

Hello...seperti yang dijanjikan cerita hari kedua menyusul!!!
Hari kedua berada ditanah air Lee Min Ho..pelakon kegemaran iswaney ni..rancangannye nak menuju ke Busan..tapi sebelum masuk cerita pegi ke Busan..meh iswaney cerita, start iswaney bangun pagi....pepagi dah buat Dosa ok..sedey jer..hukhukhuk
Member wani, Mas ayu ssi bangun kul 3pagi kut..agaknyer jet lag + terlampau exited nak jalan..so dia pegi kejutkan wani suh bangun 3pagi..suh siap..solat subuh n nak jalan..Aduyaiii..Tido pukul 1230pg..kena bangun kul 3pg..cuba lah kengkorang jelaskan..cepat...i need an explaination!!!..
mas ayu: wani cepat bangun...solat subuh..
me: ahh..(mamai..)- bunyi cengkerik kedengaran dlm mimpi
mas ayu: cepat wani
me: ah..(sambil tengok jam)..pukul 3 baru nih..nape nak bangun awal??
mas ayu: aku turun dulu ar..
me: ok..(intention nak sambung tido balik)
tetiba dengar bunyi ajumma mane ntha berdehem..marah suh jgn bising..

...

Pukul 5pg bangun..trus ke loker bawah..tengok mas ayu..masih dlm mood tenang+masam..ntah..so makanya..iswaney terus pegi loker amik towel..amik baju nak pegi mandi..kali nih tetiba jadi segar..korang tau x sebab ape?? jeng jeng jeng..
bilik mandi orang korea nih semua kena naked!!!!ayoyo..amma appa..help!!!!
gambarxle amik kat ye..harap maklum..dan bilik air nih xkongsi laki pompuan..semua nyer berasingan
so makanyer wani trus cari corner yang agak tersorok sbb nak bersiram gitew..
makanye..iswaney pn mula nak mandi..tup tup..datang sorang nenek dgn keadaan naked sepenuhnye..berdiri dekat wani..Mak!!!!!!!tlong!!!nape pepagi aku nampek semua perkara nih!!!
nenek ni niatnye baik nak bitau kata wani supaya jgn letak baju atas tempat paip..kang basah..iswaney faham ape dia cakap..tapi blur ok ..sebab..nape daku tengok semua nih!!!!!ayoyoyoyo...
ok..kita snap..citer nih..hahahahah

Pas siap2kan diri..kami terus checkout..cari breakfast kat seoul station and beli tiket KTX ke Busan..regenyeragak mahal..sbb KTX nih maha la laju..300km/h..so busan tu jauh..tapi hanya ambil masa 2jam ke nak ke sana..

tiket first class dah habis..so kami amibil tiket standard..ade sit tapi xde makan..bolela..sbb kami pun dah melantak mcd makan telur pepagi kan..

gembira x muka kami..(ps: muka xbersalah)

tiket kami pukul 7.10 pagi..naik train nih pun jakun sekali lagi..mane taknyer..korang tau tak..train nih jalan pun iswaney xsedar ok..tau tau dah gerak..punyala..smooth..nah amik nih buktinyer..

video
keretapi baru bertolak~xdengar bunyi keretapi pun..hanyalah suara baby menangis

seyesmasa nih jakun xhinggat..selama nih kalau jakun pun mantain je..kali nih..seyess xleh cover..hahahaha..
kami decide nak update ape2 yang patut dlm fb..since kat dlm train nih semua diberi internet percuma dan lajunyer cam unifi kat mesia (yeay...)

matahari baru nak naik~cantik x?

inside train..all people busy cari tempat

muka exited xhengat..maaflah ye

Setelah..tidur xhengat..(sambung tidur balik...tidur adalah hobby semasa iswaney ok..kalau stress tidur..kalau ngantuk tidur..kalau xtau nak wat ape pun tidur)..kali nih seyess..xtau iswaney berdengkur ke tak..sebab bangun2 jer orang len pandang semacam.hahahaha..lantak ler..terus tanya mas ayu ssi..kat mane dah nih? dia ckp lagi 15minit sampai Busan..huhu..xsangka bole tidur nyenyak dengan style duduk dan kepala telangkup kat meja..huhu

punya tunggu2..akhirnyer sampai kat Busan station..yeay!!!!!(melompat lompat)
sepatutnya..rancangan 1tahun yang lepas kalau pegi korea mesti nak pegi  busan sebab nak lawat kawan iswaney nama Ha Eun..aka Laila..(ntah bila dia amik nama tu pun xtau)huhu
tapi dia masih kat Malaysia..ceh..



nak pegi jumpa mak ayah dia segan..yelah sebab yang fasih cakap english dia je..hahaha..kay then kami pegi beralih ke plan B..pergi naik subway terus ke Heundei..kat sini still lagi kat Busan.cuma kat tepi pantai..tempat nih best..kerana kat sini tempat BIFF..aka Busan International Film Festival..cam Hollywood la..cuma ianya khas untuk artis korea. sekali setahun mereka akan berkumpul untuk terima award di sini dlm bulan oktober..kami terlepas beberapa hari jer.sedey!!!!

untuk pengetahuan..kat busannyer subway pun boleh guna Tmoney..bak kata ianya boleh digunakan untuk seluruh transportation didlm korea..baik subway..train..teksi dan macam2 lagi..huhu(bunyi cam promote kan??)






seyess..korang semua don't ask..whether korang nyer pelakon korea ade ke x tapak tangan kat situ..iswaney xsempat nak tengok satu-satu..heheheh

Kami berjalan seluruh Heundei..pergi masuk kat kedai yang kami nampak pelik2..singgah kat gerai2 yang ada kat sekitar haeundei..sampai kat satu gerai..member singgah sebab dia nak beli baju jogging..korang mesti tertanya..napela jauh sangat beli baju jogging kan..don't ask..itu adalah impian dia sejak kecik..layannn...





ini adalah scene yang telah ditapis..yang len banyak mengarut huhu
sebenarnya kami nak cari Busan tour bus..kami dengar boleh naik dgn hanya bayar 10000won..boleh pusing satu busan. siap berhenti kat tempat yang menarik. tapi malangnya..internet provider xde(sbb kami xsubscribe roaming data) and info yang kami dapat xcukup..xtau nak cari mana bus tu. tanya orang sekeliling..semua cam tak tau. sudahnya, kami pun jalan2 pergi ke Busan tower..ok tempat nih berada atas bukit..tapi jangan risau..ade disediakan escelator..for those yang maleh jln.(kami nak save tenaga utk jln huhhu), tempat nih masuk percuma, siap boleh menikmati pemandangan atas sambil lepak minum kopi kat sini..(kopi kena bayar kay..)





kay..diteruskan cerita..kami berjalan..sambil menikmati suasana sekitar haeundei..then kami rancang baru nak cari guesthouse untuk bermalam..heheh..dah penat..baru sedar diri..then kami survey allguesthouse kat situ..banyak yang murah..dan banyak jugak yang mahal..tapi kami nyer target kalau boleh nak yang 15000won..xmau lebih,kurang lagi bagus..cari nyer carik..akhirnya..jumpa..agak scary tempatnyer..dan ghase nyer..kami the only guest yang dia ada untuk hari itu..hahaha...seyess..scary..hahaha
tapi murah nyer pasalkami amik je..bila masuk bilik...nasib baik ok..ok kat sini..harus iswaney ingatan..tips 1..those backpackers..kalau xberani nak hidup susah and stickwith your budget..better jgn panggil diri backpackers..walaupun anda bawak beg kat belakang badan anda. tips 2..kalau gahse2 nak layanan cam hotel 5 bintang.bebaik anda lupakan hasrat backpack..sebab, anda nak jimat duit..wat do u expect???helllo..(muka dgn mata kat atas).

Then selepas kami letak beg..solat dan sebagainya..kami sambung cari dinner..ha time nih baru pkl 6ptg..tapi suasana dah gelap cam kul 8mlm..masa nih..rasa sejuk giler..sangat sejuk walaupun xde salji..mmg..lari2 pergi cari public phone sbb nak malaysia..iswaney guna kad phone allasia..sgt mudah..mane2 public phone dlm korea accept kad nih..n kol malaysia pun dgn rate yg sgt rendah..(this kredit kena bagi kat encikuban@blogspot) Syam thanks!!!

kami jumpa kedai makanan laut korea..ok ni nak puji..kedai nih kecik..tapi sgt sedap..kami order 2 dish jer..tapi baginyer pada kami sejambak gitew..sebenarnya kami mmg dah tau yang budaya makan kat korea mmg akan dtg dgn side dish..percuma ok..siap ngan air masak..kalau kedai makan jgn harap ade air2 jus..itu semua kena pi kedai minum..kedai makan untuk makan jer...so air yang disediakan hanyalah air masak ok. oleh kerana kami rakyat asing..dan bukan warga tempatan..kami dpt special treatment..kami diberi ikan sardin panggang. kali ni iswaney kena admit..yang iswaney xpernah tgk ikan sardin dlm full version..selama nih hanya tau yang bentuk dlm tin..hahahaha..makanya iswaney sangat teruja untuk mencubanya..dan terbukti..ianya sangat SEDAP!!!!!..rasa cam ikan mekerel..cukup ngan omega3..huhuhu

jangan ditanya nape muka member nih mcm ni ok..

ajumma ni tolong potongkan..alalala..manje la pulak..

nampak tak tu..ikan sardin terbaekkk
Lepas dah kenyang..kami decide kami nak balik sebab nak solat..nak mandi..nak update..dan sebagainya. lagi pun nak plan perjalanan kami untuk esok hari. so kami jalan 2-3 round area heundei kejap sebab nak hafal jalan untuk esok then kami balik. sampai guest house kami pun rehat dan tidur,,Zzzz..

night view dari tingkap bilik.

banyakkan motel??siap lampu2 lagi

Total perbelanjaan hari ke-2:
1. Breakfast 5800won
2. Ttiket ktx 44800won
3. Jalan2 shopping 30000(ignore..ni beli gak brg tu sbb nak sangat)
4. Beli ramen sayur dan kuih jagung 3500won (makan atas bukit kat Busan tower)
5. Guest house 15000won (check in 12tghhari-checkout esoknye pkl 11pg)
6. Dinner 8000won
Total : 107100 won

Total perbelanjaan termasuk hari 1: 152300won (rate 1000won=RM2.84)

Total Hari pertama : 45200won
1. Tmoney : 25000won (untuk 9 hari)
2. internet 1000won (untuk 1 jam shj)-digunakan dimana2 subway dan convinient store.
3. Jimjilbang 15000won
4. Sandwish ikan n air lemon sedap 4200won

bersambung~..







  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Backpack Korea Autumn 2012 - Day 1 ~Haru haru Series

Hello beauty.. 
Ok..post nih adalah untuk update tentang vacation backpack yang sangat best masa autumn 2012 yang lepas.( dah basi baru nak update kikiki) before tulis ape-ape disini...WARNING!!! info seterusnya akan membuatkan kamu-kamu semua ingin berjalan ke korea..jadi pada sesiapa yang memang nak pergi sila jangan tatap post ini..niat anda akan mendesak anda untuk terus belajar cakap korea kerana ingin berjalan-jalan disana dan menikmati negara K-pop yang semakin femes sekarang---sila tinggalkan page ini sekarang!!!(poyo x?)wink wink..
Ok come to business, Wani akan update cerita ni secara bersiri..kerana perjalanan nyer agak panjang..mungkin dalam 9 siri kerana vacation adalah sepanjang 9 malam..huhu

Total budget sebelum pergi :
1.Pinjam jaket kulit kawan (akhirnya jadi diri sendiri punya--didermakan..terharu!!thank Ha eun unni!!)- free 2.Krim apricot kennel from nutrimetics - RM100++ (sangat penting..krim biasa xjalan..jgn berangan nak bawa krim biasa..krim ni sangat bagus ditempat sejuk--proven!!)
3.Tiket kapal terbang - RM900++ (pergi balik) - kalau boleh xmau balik!!
4.Deuters backpack (optional-beli sebab xde beg) - RM500++ (55+15 lt)
5. dan lain-lain keperluan remeh temeh - RM50++

Day 1
Sampai pagi-pagi pergi sarapan lah konon..sebab nak say hi hi bye bye kat hubby..tapi sebenarnya dah sangat lambat nakkena masuk..(haha) siap orang immigresen tu kata pi lari sbb gate nak tutup dah..punyalah cuak..huhu nasib baik xde beg nak kena check..seyess senang..beg pun xsampai 7kg..dalam 6kg je. yelah mana xnyer..hanya bawa 3 helai baju dan seluar yang bole mixmatch dengan kain selendang 2 psg bersama inner yang bole mixmatch untuk 10 hari..hehehe....

Aha nih gambar lepas main lari-lari kat airport. 

Perjalanan mengambil masa dalam 6 jam. tapi dun worry..makanan yang dihidangkan agak best.(amik mood sebelum sampai lah katakan). walaupun tempat duduk agak xselesa, sebab : 1.sempit, 2. xde tingkap(salah pilih,jgn ambil sit paling belakang!!) 3. sit kecik (did i mention it again??)huhu
Ok x?? 
Ok akhirnya..sampai di Incheon airport!!msa first turun tu macam xpercaya je dah sampai. serius..sbb selama nih..asyik cakap bahasa korea tapi x pernah sampai negara tu. siap dah fasih dengan budaya orang korea, tapi xpernah sampai..akhirnya sampi juga alhamdulillah..first thing bila turun dari kapal terbang..wani pandang langit dan ucap alhamdulillah dan berdoa supaya perjalanan dipermudahkan dan diberkati, ameen...
Member terus cari toilet untuk ambil air wuduk dan untuk berhadas..(perasan x tetiba bahasa jadi skema??-maaflah ye ini mmg sifat saya -tetiba skema tanpa sebab) kami dah jumpa toilet and siapkan diri apa yang patut then terus nak cari tempat solat kat incheon right after immigration lepas..not forgot to mention..minah yang jadi pegawai immigration kat airport (minah korea) sangatlah RUDE. tapi ada aku kisah??

minah bajet bagus: where are u staying here?(versi pelat sket)
wani: i dont know yet(since xisi lengkap kad putih tu-kata back pack..mmg x book tempat memana kat korea) 
minah bajet bagus:(muka marah) then how r u going to sleep tonight?
wani: Jimjil-bang?(aka rumah sauna) (muka selamba dan xbersalah)
minah bajet bagus:what??(then marah2 dlm bahasa korea)

macamlah orang xtau dia marah sambil kutuk..helo..please mind your words i know korean ok????--tapi as usual..malas nak cari gaduh ngan orang masa tu sebab masih mood happy dah sampai korea..lagi pun xworth nak aduh ngan minah tu..xstandard (sambil flip hair..hihi).
after that thing..kami cari tempat nak solat. Oleh kerana ini first time sampai..masih rasa malu-malu nak cakap korea...so banyak tanya dlm bahasa inggeris- erm..sorry..where can i find prayer room? tanya kat salah sorang pekerja yg nampak baik mukanya..sambil ckp korea di tunjukan tempat.. sampai2 kami jumpalah tmpat..banyak prayer room..tapi yang sedih..for muslim xde..yang ade untuk buddha dan kristian..aduiyaiii..sudahnyer solatla kat koridor yang xde org lalu lalang sgt. after solah..kami terus pegi 7/11 untuk beli T-money card(this is absolute need when travelling at korea)-a must ok!!owhh..not to forget..on the place kat incheon kami kena amik train untuk ke incheon station aiport..dia cam terpisah sket ngan gate kami arrived.
from kapal terbang ke tube to incheon airport


dalam tube..member tengah terpegun tak terkata
masa nih jakun sket..sebab tren dia xsama cam kat KL..dah ghupe ape dah naik tren dgn muka exited. 

Bila dah beli T-money card- 5,000 won with 30,000 won value untuk transportation.(kad ini bila xmau guna boleh change ngan duit balik), kami terus pergi ke sam-ga station utk jumpa one of my korean friend.
Seoul station-night view
Night view-ok x? 

Kejadian yang 1:

Ada 2 station yang sama nama kat area seoul; shinchon station..adui!!1 jam gak la tunggu..akhirnya kami decide pergi cari dia dgn berjalan kaki tunggu kat depan escalator seoul station. Akhirnya..jumpa..then kami jalan kaki dengan kata kat Yong Seok ssi, kami nak cari jimjil-bang..terus dia carikan (masa nih dia masih dapat memahami apa yang kami cakap..huhu). Sampai kat situ kami pilihJjimjil-bang yang kami rasa ok.-banyak ok..kecik besar semua ada..siap kelip2 lagi.. and yeay..per night only 15,000won..murah dan dapat pengalaman yang lain dari yang lain.
Tempat loker dan kaunter towel
Level 4-tempat lepak dan tidur terbuka (kena pakai sopan kat sini)
maaflah ye..agak terbuka

tempat beradu yang kecik-selalu tgk dlm travel channel..kat Jepun pn banyak kay..

Lepas kami berborak sambil tgk realiti show kat level 4 (sini trend org semua suka realiti show yg kelakar..lagi2 kalau kpop star yg diaorg minat ada..sbb semua ini ikut rating), member urutkan kaki sket2..(gatal sangat nak rasmi kasut baru stylo punya pasal tanpa test dulu kat mesia..nilah akibatnya~sedikit terkilan..uhuk uhuk). Kami pun berangkat tidur kat level atas yang dipisahkan antara gent and lady. cool..sebab..semua facilities ada..dari cafe, kerusi urut, tengok tv, bilik ice, bilik sauna..bilik mandi-seperate lelaki n perempuan (dingatkan..yang ini sgt terbuka antara pompuan)..akan diceritakan untuk perjalanan hari ke-2 ok u olss.. kami pun tidur dengan nyenyaknya...Zzzzz 

Bersambung~~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

feed & play me