Pages

QUOTES For Y'all

Don't ask what the world needs, ask what makes you come alive because what the world needs is people who have come alive
~Howald Thurman, writer~

Backpack Korea [Day 4 (4.11.2018)] : DMZ - An Ecological Treasure Trove


" Bearing the pain of a divided nation and hope for peace, the DMZ (Demilitarized Zone) is a neutral zone created by the Korean War Armistice Agreement signed on July 27 1953."


Ha gitewwww..tetiba mula dengan english sekali-sekala. hari ke-4 kami bersiap dan keluar dari guesthouse seawal 6am menghala ke DMZ. Tempat ni mmg Wani nak pergi, sebabnya.. tak pernah pergi, tempat penggambaran cerita Descendant of the sun dan wani mmg suka historical place..ala2 patriotik la katakan.Ada beberapa tempat menarik di sini. Meh wani listkan:-

1. Imjingak & Pyeonghoa-Nuri Park
Tempat ni terbuka kepada orang rama tanpa perlu untuk isi apa2 form. Kita boleh lihat North korea dari tempat ni. Tak adalah lihat semua, tapi rasa teruja sebab dapat tengok negara North Korea yang sgt kontroversi.

2. Cam Greaves
Dulu US army base kat sini. selepas mereka beramai-ramai pulang ke tempat asal, base ni dijadikan tempat pelancongan untuk kita lihat Lodging facilities kat sini. Kalau nak experience jadi heroin atau hero cerita Descendants of The Sun boleh datang sini.

3. Panmunjeom
Tempat ni adalah tempat perbincangan inter-korea di adakan. Filem JSA buat penggambaran di sini.

4. Cheorwon Peace Observatory
Ha..kalau nak tengok dekat-dekat Negara North Korea bolehlah ke tempat ni. Tak silap wani yang ni kena bayar.

5. The 2nd Tunnel
Tunnel ni dibuat oleh askar Kore Utara untuk ke Korea Selatan. Tunnel ni boleh pergi banyak exit dan dijumpai tahun 1975. kita boleh jalan-jalan dalam ni dan siap ada houses a plaza-like area lagi yang boleh accomodate large crowds.

6. Dorasan station
Berada dalam restricted area. Tempat ni simbolik kepada peace and unification pada South korea.

7. DMZ Eco Park Trail
Part of this place tutup yang mana hanya buka as an eco-park saja. Kami tak pergi tempat ni.


8. Labor party Building
Sini terletak Old Soviet-style structure yang dibina sebagai labor party bagi Noth Korea. bekas peninggalan pertempuran Korean War boleh dilihat disini.

Nak ke DMZ ni kami dari Guesthouse ke Jongno 3-ga ke Munsan Station (transfer di Seoul Station). Oleh kerana tiket dari Munsan Station ke DMZ dah abis, kami decide ambil teksi terus ke DMZ.Makan pagi kami sekali lagi daru CU store, iaitu, nasi+telur+seaweed+sambal kering che nor bersama air juice.

Selesai di DMZ, kami naik bus no. 505 di Imjingak Stn (jalan kaki sket-exercise) menghala ke Munsan Stn. dari Munsan Stn kami nak ke Namsan Tower. OTW ke situ, kami terjumpa restaurant Malaysia nama Kampungku restauran. alang-alang waktu lunch, kami singgah dan terus makan disitu.Hala ke Namsan Tower kami tengok punyalah ramai org beratur, oleh kerana kami rasa tak berbaloi nak beratur dan menunggu, kami decide untuk pergi esoknya iaitu hari Isnin. Kami balik ke Guesthouse dan akan ke Myeong Dong sekali lagi waktu malam. untuk cari dinner.Perbelanjaan untuk hari ke-4:-

Transport:
To DMZ
(Pergi)
subway: 2500won+1250won+800won
Taxi : 2340won (7000/3orang)
(Balik)
Bus : 1150won
Subway:800won

To Namsan Tower
(Pergi) Subway: 1250won
(balik) Subway: 1250won

To Myeongdong
(Pergi) Subway: 1250won
(balik) Subway: 1250won

Makan:-
Bfast : Nasi(1500won)+ Telur(1900won)+ sambal Kering
Lunch : Ayam + Japchae (6000 per person)
Dinner : Aiskrim(2000won) + Fishcake (3000won)

Total perbelanjaan hari ke-4 : 28,240won  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 comments:

feed & play me